De natuur is goed voor je brein!

50 minuten wandelen in de natuur zorgt voor een 20% betere kortetermijngeheugen!

Dat is fijn om te weten, als je een tentamen hebt, een presentatie moet geven of een sollicitatiegesprek hebt. Want dan plan je wat extra tijd in om net voor die prestatiepiek je brein nog even in de goede stand te zetten

Wandelen in de natuur is ook goed tegen stress en of verdriet, dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Sinds ik dit las in het boek ‘wandel coaching’ van Hilde Backus kies ik vaker voor een rondje in het groen of langs het water i.p.v. tussen de huizen. Want Hilde beschrijft ook dat onderzoek bewijst dat wandelen in stedelijke omgeving, tussen de stenen, dit effect niet heeft.
Ook Erik Scherder zegt dat wandelen goed is voor je. Het geeft focus en stimuleert je brein. En zoals ik laatst hoorde in de podcast Drive is het belangrijk om elk half uur vijf minuten te bewegen om het negatieve effect van zitten op te heffen 

De praktijk

Wat betekent dat nu in de praktijk:
1. Bewegen is belangrijk om je hersenen actief te houden
2. Ieder half uur dat je zit wissel je af met minimaal 5 minuten bewegen
3. Als je iets beter wilt onthouden wandel dan 50 minuten in de natuur
4. Als je je mentaal beter wilt voelen beweeg dan in de natuur

En let op om te ontstressen is het belangrijk dat je echt tot rust komt, dat betekent (bron Hilde Bakus wandel coaching) dat je ook echt het tempo aanpast zodat je tot rust komt. Heel gehaast lopen (brisk walking zoals Erik Scherder dit noemt) kan contra productief werken als je al gestrest bent.

De natuur in Loopbaantrajecten

Met werknemers loop ik regelmatig in de natuur, er komen dan andere gesprekken op gang. Je ervaart meer openheid als we terug komen van een uur wandelen. We zijn meestal blijer dan voor die tijd. Vandaar dat wandelen in de natuur deel uit maakt van loopbaantrajecten .

De natuur zorgt voor mooie metaforen. Zoals op de foto, genomen na de storm Eunice, de ontwortelde boom: ‘als je niet goed geworteld bent is een windvlaag genoeg om om te vallen’. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.